Neix el BLOC CALIU: una nova llar per a 4 famílies a Sant Celoni

Vivim una situació de crisi pel que fa a l’accés a l’habitatge, una de les bases fonamentals per a la vida. Hi ha una creixent problemàtica d’accés a l’habitatge: augments del preu del lloguer, «bullying» immobiliari, desnonaments… Aquesta es combina sovint amb vulnerabilitat i precarietat en l’àmbit laboral: salaris baixos, feines degradants i inestables i rebaixes de les condicions laborals en general. Aquesta combinació genera una situació d’emergència social.

A Catalunya entre gener i març de 2019 3.557 famílies van perdre la casa perquè no podien pagar el lloguer o la hipoteca. Les estadístiques diuen que, de mitjana, cada hora a Catalunya una família es queda sense sostre per impagament de la mensualitat.

El sistema actual està construït sobre una brutal desigualtat econòmica, i les seves dinàmiques provoquen que augmenti encara més la concentració de poder en poques mans. El 2014 el 20% de llars més riques de l’estat espanyol posseïa 15 vegades més que el 20% més pobre, i el 2017 la xifra va passar a ser de 28 vegades més. Al món l’any passat les 26 persones més riques posseïen la mateixa riquesa que els 3.800 milions de persones més pobres. Tenim clar, doncs, que “legal” no vol dir «ètic» o «just», i que la gent ens hem d’organitzar per assegurar la possibilitat d’una vida digna a tothom.

El moviment de les PAHs fa 11 anys que lluitem pel dret a l’habitatge arreu de l’Estat espanyol, des de la desobediència civil. A través de l’Obra Social de la PAH s’han alliberat uns 4.000 habitatges buits de mans de grans corporacions per destinar-los a famílies que necessitaven sostre. La PAHC Baix Montseny portem 7 anys fent feina al nostre territori. Només l’any passat vam recuperar col·lectivament 9 pisos de bancs i fons voltors.

Avui fem pública la recuperació del Bloc Caliu, un bloc propietat de la Sareb, «el banc dolent», on hi viuen 4 famílies, 5 persones adultes i 8 menors. La Sareb va ser creada durant la crisi del 2008 per a absorbir els “actius tòxics” de la bombolla immobiliària, cases acabades o a mig acabar sense vendre i els deutes de constructores i promotores en fallida. Tots aquests actius els vam pagar amb diners dels veïns i veïnes a través dels impostos. El 2015, amb més de 106.000 propietats, la Sareb era la immobiliària més gran d’Europa.

Des de la posició de força per a la negociació que ens dóna haver ocupat l’edifici i donar-li vida, exigirem a la Generalitat i a la Sareb lloguers socials per a aquestes 4 famílies segons s’estipula a la 24/2015, perquè aquest bloc l’hem pagat entre totes i no estem disposades que la Sareb el «regali» a fons voltors com està fent amb tot el seu patrimoni, tenint en compte el moment actual pel que fa a habitatge.

La situació per a molta gent és precària i crítica, i fa temps que ja ens estan dient que pot tornar una recessió econòmica. No consentirem de braços plegats les injustícies del drama social que vivim i que sembla que anirà a pitjor. Organitzem-nos, preparem-nos, ajudem-nos, empoderem-nos i plantem cara als grans poderosos que només miren pel seu benefici!

Per això demanem als veïns i veïnes de Sant Celoni i el Baix Montseny que ens doneu suport: podeu venir a ajudar amb la rehabilitació dels habitatges, implicar-vos a la PAHC BM o seguir de prop les informacions i convocatòries que anirem publicant a les nostres xarxes:

t.me/pahcbaixmontsenytwitter.com/PAHCBM
facebok.com/pahcbaixmontsenyinstagram.com/pahcbaixmontseny

SÍ QUE ES POT!

Donem a conèixer els casos de les famílies que viuen al Bloc Caliu, 5 adultes i 8 menors, i com van arribar a la comissió d’Obra Social de la PAHC Baix Montseny. Denunciem les situacions d’injustícia i precarietat a la qual es troben evocades aquestes persones, com moltes d’altres al nostre territori.

Una dona de 63 anys, quan va arribar a la PAHC compartia un pis petit amb 5 persones, se li acabava el contracte i amb una pensió de 430 euros no trobava opcions de lloguer a les quals poder accedir. Per part de les administracions, l’única opció que li van oferir va ser col·locar-la a la llista d’espera de la mesa d’emergència social per optar a un pis de lloguer social. Una llista que està quasi parada per falta de pisos destinats a lloguer social per part de l’ajuntament. Expressa que «Entrar a formar part de la PAHC m’ha tornat la dignitat i la il·lusió. La dignitat de no sentir-me culpable per no tenir recursos, quan és el sistema opressiu actual qui ens porta a l’exclusió. I la il·lusió, perquè a la PAHC he vist persones lluitant i ajudant-se mútuament, i això em fa creure que un sistema i unes lleis més justes són possibles.»

Una dona amb 2 fills de 6 i 3 anys, es posa en contacte amb la PAHC quan li arriba l’ordre de desnonament de la casa on residia per finalització del contracte de lloguer. Amb els ingressos d’una pensió que no arriba als 700 euros al mes no pot accedir a un pis de lloguer. Altra vegada les administracions només van poder ubicar-la a la llista d’espera de la mesa d’emergència social. Expressa que «la PAHC m’ha aportat un recolzament total i ha trobat en molt poc temps una possible solució real al meu problema d’habitatge.»

Una dona de 43 anys amb 3 fills de 17, 15 i 11 anys. Entra en contacte amb la PAHC després de separar-se de la seva parella posant fi així a una relació de violència masclista. Fruit de la ruptura torna a viure a Sant Celoni després de molts anys. Amb una situació conflictiva amb la família extensa i amb una situació econòmica molt precària, sense feina i amb només una pensió alimentària de 300 euros que a vegades no rep, no pot fer front al lloguer d’un pis per a ella i els seus 3 fills.

Una parella, i els seus 3 fills tots ells menors d’edat. Se’ls va acabar el contracte de lloguer i amb un únic sou de 1.000 euros per a tota la família no aconsegueixen trobar un nou lloguer accessible a la seva situació econòmica. Com en els altres casos, l’administració es troba saturada sense capacitat per oferir una alternativa real.

Per tot això, decidim actuar i la possibilitat que ens queda és recuperar habitatges buits i en desús propietat de bancs i grans tenidors com la Sareb!

PAHC Baix Montseny

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari