El Bloc Caliu forma part de l’Obra Social de la PAH i és el primer bloc de pisos recuperat per la PAHC Baix Montseny el gener de 2020 a Sant Celoni.

La propietat és de la Sareb, portava més de 8 anys buit, abandonat i sense acabar.

Quan hi vam entrar el 25 de gener de 2020, els pisos estaven en molt mal estat, sense instal·lació elèctrica ni d’aigua. També estaven trencades o incompletes les cuines i els lavabos. Gràcies al suport i la energia de les companyes de la PAHC, voluntàries i veïnes de la comarca, en poques setmanes els pisos estaven en condicions dignes per a ser habitats.

Actualment hi viuen i l’omplen de vida sis famílies. Al Bloc Caliu s’ha creat una autèntica comunitat de veïnes, fonamentada en els valors del respecte, suport mutu, la cooperació i la solidaritat, valors que promovem des de la PAHC. Les veïnes del Caliu es reuneixen quinzenalment en assemblea per a tractar i resoldre temes referents al bloc, la comunitat i per a donar-se suport en cobrir les necessitats del dia a dia i d’aquesta manera no perdre l’esperit de comunitat, espina dorsal del projecte. D’altra banda, les veïnes segueixen vinculades a la PAHC assistint a les assembles i donant suport a d’altres companyes.

El mes de juliol va arribar la primera demanda de la Sareb. La Sareb (conegut també com a «banc dolent») va ser creada durant la crisi del 2008 per a absorbir els “actius tòxics” de la bombolla immobiliària, cases acabades o a mig acabar sense vendre i els deutes de constructores i promotores en fallida. Tots aquests actius els vam pagar amb diners de totes. Des de la PAHC estem iniciant la negociació amb la Sareb i amb l’Ajuntament de Sant Celoni per tal d’aconseguir lloguers socials per a totes les famílies del bloc segons s’estipula a la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Des de la posició de força per a la negociació que ens dóna haver recuperat i donat vida a un l’edifici buit volem fer prevaldre l’ús social de l’habitatge.

Comunicats de la PAHC en relació al Bloc Caliu:

Qui és la SAREB, el “banc dolent” propietari del Bloc Caliu?

El Bloc Caliu als mitjans:

(a partir del minut 0:56:42)