Parem, revisem i ens preparem per seguir!

Ara toca inaugurar un nou any, però no volem fer-ho sense abans haver fet un repàs del 2021, un any ple d’activitat. Una mirada de tot allò que juntes, i amb la força col·lectiva, hem anat construint, amb l’horitzó conjunt de lluitar pel nostre dret a l’habitatge i una vida digna.

 • Ens hem trobat a les assemblees obertes el 1r, 2n i 4t divendres de cada mes. Vam començar l’any reunint-nos al bloc Caliu, durant el bon temps les vam fer a les places i a la tardor ens hem retrobat a La Clau. A les assemblees dels divendres hi han participat unes 30-40 persones de mitjana, la majoria amb molta regularitat. Gran part d’aquestes, són persones que han tingut problemes en seguir pagant els preus de lloguer abusius, que viuen ocupant o que es troben en situacions d’infrahabitatge molt precàries.
 • Hem aturat més d’una desena de desnonaments. La majoria fent feina prèvia: enviant documentació, posant-nos en contacte amb serveis socials, advocats i jutjats. I en d’altres no hem tingut més remei que posar-nos a la porta. D’aquests desnonaments, finalment se n’han executat dos que hem acompanyat des de l’assemblea.
 • El 2021 ha estat l’any de plantar-nos davant d’especuladors i assetjadors del poble. Vam iniciar la campanya Gómez-Pérez prou, que assenyala les pràctiques mafioses, especulatives i d’assetjament que aquesta família ha tingut sobre veïnes de Sant Celoni i altres pobles de la comarca.
 • També ha estat un any de celebracions, i és que hem aconseguit lloguers socials pels pisos del Bloc Caliu. Res d’això hagués estat possible sense la força que ens dóna estar juntes, que ens va permetre recuperar els pisos, rehabilitar el bloc i ha sostingut la negociació amb l’ajuntament.
 • Seguim recuperant pisos de les mans del bancs i els fons voltors. Hem tornat a activar l’obra social i el parc d’habitatge col·lectiu del Baix Montseny va agafant pes! Ja són 62 els pisos d’aquest parc col·lectiu, que reallotjen més de 150 persones. I sense cap mena de dubte, l’acció de l’any ha estat la recuperació del bloc La Moreneta. Un bloc de la Sareb que portava més de 13 anys abandonat a mig acabar. La ocupació del maig va ser un èxit que va comptar amb el suport de més de 100 companyes. Durant les setmanes i els mesos posteriors hem estat molt enfeinats rehabilitant els pisos i els baixos, que hem destinat a usos socials.
 • Ens hem format i hem format. Aquest any diferents companyes de l’assemblea han participat en formacions vinculades a l’habitatge, algunes d’elles no-mixtes en el marc de la segona trobada no-mixta del moviment per l’habitatge. A l’abril també vam organitzar unes jornades de formació d’obra social. I després de la recuperació de la Moreneta es van organitzar dos caps de setmana de formació: d’electricitat i fontaneria.
 • Ens coordinem i som part del moviment per l’habitatge. Participem a PAH Catalanes i ens coordinem territorialment a nivell comarcal. També participem de la campanya Guerra a Cerberus i del Pla Sareb.
 • I seguim participant del moviment popular del Baix Montseny. Formem part de l’ateneu popular La Clau i teixim aliances amb els diferents col·lectius dels pobles. Aquest any hem sumat forces per rebre a les companyes zapatistes.
 • I de la PAHC en van emergint altres estructures populars que donen resposta, des del suport mutu i el poder popular, a diferents necessitats. Aquest any ha engegat un grup de dones, el col·lectiu Totes Legals i l’Escoleta Popular està a punt de posar-se en marxa!
 • Seguim collant a les institucions perquè garanteixin el dret a l’habitatge. A nivell català, hem sumat en la campanya contra JuntsXCat per reclamar una llei per l’habitatge sense retallades. A nivell local, seguim reunint-nos amb l’Ajuntament i exigint el compliment del seu deure. També hem participat en l’elaboració del nou pla local d’habitatge.
 • No parem de batallar contra la repressió. Aquesta primavera teníem els judicis per l’ocupació de la seu bancària del BBVA el 2019, acció que havíem fet per reclamar la suspensió de 25 desnonament i que es concretessin lloguers socials. A última hora el judici es va suspendre i totes les companyes han quedat absoltes. Malauradament, seguim acumulant sancions i multes en les nostres accions.

És moment doncs de mirar, revisar i celebrar. Veure en què cal seguir millorant, quines són les nostres fortaleses i els nostres reptes. D’adonar-nos que tot això que hem fet ha estat possible perquè juntes som més fortes, i que cal que seguim així perquè el poder i el sistema no ens faran la vida fàcil.

SiSePuede

Deixa un comentari