Comunicat en relació als desallotjaments realitzats per l’ARRO durant el mes de setembre a Sant Celoni

Aquest setembre la Plataforma d’Afectades per l’Habitatge i el Capitalisme del Baix Montseny hem intentat recuperar dos pisos buits propietat de grans corporacions bancàries perquè hi poguessin viure companyes de l’assemblea. Aquests pisos haurien sigut per persones que es troben en situacions de vulnerabilitat i emergència social i econòmica, que estan en risc d’exclusió residencial, i que fa temps que són usuàries de serveis socials: persones que no tenen un lloc digne on viure i a les quals l’administració no pot oferir cap solució. En tots dos casos, l’actuació policial, amb la presència insòlita d’ARRO, ha acabat desallotjant les famílies.

La PAHC del Baix Montseny volem expressar la nostra preocupació per la situació d’emergència social actual i per algunes de les reaccions que suscita. Constatem que estem vivint una campanya de criminalització de l’ocupació molt potent per part de partits polítics i mitjans de comunicació que es tradueix en una crispació social i intoxicació dels debats que no posa el focus ni en les necessitats reals de les persones ni en assenyalar els interessos especulatius dels grans propietaris. A més, creiem i denunciem que és en aquest marc que s’inscriu el canvi en la duresa de les actuacions policials que hem patit, en les quals es mobilitzen agents i dispositius desmesuradament per tal de deixar sense la possibilitat d’accedir a un habitatge digne a gent que ho necessita i que no té cap altra via real per fer-ho. Per tot això, us volem explicar les nostres dues últimes recuperacions.

La primera ocupació que hem procurat fer aquest mes de setembre ha sigut la d’un pis buit propietat de Coral Homes (CaixaBank). Hi havia de viure un home de 60 anys, veí de Sant Celoni, que passa per una situació de moltes dificultats. Fa uns mesos es va quedar sense casa i des de llavors ha viscut en una pensió compartint habitació, a casa d’amics i familiars, d’una banda a l’altra, i les últimes setmanes es va haver d’instal·lar en un garatge. Després del desallotjament, serveis socials l’ha reallotjat temporalment en una pensió a Cardedeu.

El segon cas és el de la família de la Roxana i en Nicolae i els seus dos fills, de tres i vuit anys. Després de quatre anys compartint casa amb els pares d’ell en un pis de protecció molt petit, la situació s’ha tornat encara més insostenible arran de la malaltia del pare d’en Nicolae. El pis que hem mirat de recuperar és propietat de Divarian, fons voltor que forma part de l’entramat del BBVA, i fa temps que està deshabitat.

Aquestes persones, com la immensa majoria de casos que ens trobem a la nostra assemblea, fa molt de temps que són usuàries de serveis socials i han esgotat totes les vies legals per mirar de trobar una solució a la seva situació. L’administració, tot i reconèixer la seva necessitat en informes i inscriure aquestes persones a la mesa d’emergència, es troba saturada i sense capacitat d’oferir-los cap solució real viable i digna ni a curt ni a mitjà termini, i és per això que la PAHC BM decidim actuar. La nostra voluntat és la d’accedir a aquests pisos que entramats bancaris i grans tenidors tenen buits perquè hi puguin viure persones que ho necessiten i pressionar la propietat perquè els ofereixi un lloguer social que aquestes persones puguin assumir.

La PAHC Baix Montseny pensem que és lluitant plegades que trobarem solucions reals a la situació de vulnerabilitat que molta gent vivim, i que només així podrem fer front a la situació d’emergència actual. Per tot plegat, estem convençudes que és imprescindible teixir xarxes entre veïnes i construir vincles de suport mutu per poder garantir una vida digna per tothom, amb estima i respecte.

SÍ SE PUEDE!

Sant Celoni, 6 d’octubre de 2020

twitter.com/PAHCBM
facebook.com/pahcbaixmontseny
instagram.com/pahcbaixmontseny
t.me/pahcbaixontseny
pah.baixmontseny@gmail.com

Deixa un comentari